Ustanova učestvuje u realizaciji projekta “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada”

by Mustafa Zvizdić
228 views

U prostorijama Privredne komore Federacije BiH,  19. oktobra održana je press konferencija u sklopu projekta  „Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada“ koji implementira fondacija „Infohouse“ iz Sarajeva u saradnji sa fondacijom „Lara“ iz Bijeljine uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja je jedan od osam odabranih kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine koje će unaprijediti rodnu ravnorpavnost u svom radu.

Pored Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, u realizaciju projekta odabrani su i Sport Vision, Međunarodni aerodrom Sarajevo, GS Tvornica mašina Travnik, Srednjoškolski centar Hadžići, Telemach, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta i Vodovod i kanalizacija Bijeljina.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja je prva kantonalna institucija koja učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, a jedna od aktivnosti koja će se obavljati u sklopu projekta je i izrada Plana rodne ravnopravnosti koji ima za cilj zaštitu zaposlenica i zaposlenika od uznemiravanja, kao i osiguravanje uslova rada u radnom okruženju u skladu s najvišim etičkim standardima.  U kontekstu zaštite ljudskih prava, definisan je pravni okvir na koji se obavezuju institucije da se podigne svijest o prevenciji i postupanju u slučajevima bilo koje vrste diskriminacije. Izradom ovog dokumenta, pored zaštite uposlenika, Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja olakšaće se apliciranje na grantove Evropske unije.

Uspostava rodne ravnopravnosti jedan je od ključnih ciljeva i prioriteta razvoja svakog savremenog društva. Rodna ravnopravnost znači jednaku vidljivost, podsticanje i učešće oba spola u svim sferama javnog i privatnog života. Ravnopravnost spolova ne znači da su muškarci i žene isti, već da su jednaki, da imaju jednake šanse i prava.

Povezane objave