Stručna posjeta Vrelu Bosne i Bijambarama

by Mustafa Zvizdić
210 views

Regionalni resursni centar – ReReC je bio 19. i 20. oktobra u stručnoj posjeti Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja u sklopu projekta “Kampanja za zaštitu i održivo upravljanje područjem prirodne vrijednosti vrelo Borak s kanjonom rijeke Lištice“ koji je podržan od strane Centra za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi” kojeg financira Švedska. Sudionici stručne posjete bili su predstavnici četiri općine iz Zapadnohercegovačkog kantona (Široki Brijeg, Posušje, Grude i Ljubuški), predstavnici i zamjenica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona, predstavnici partnerskih organizacija/udruženja i tim ReReCa.

Cilj stručne posjete bio je približiti problematiku zaštite prirode i održivog upravljanja te stvoriti sliku o njenoj potrebi kod ključnih aktera. KJU za zaŝtićena prirodna područja je poslužila kao primjer dobre prakse održivog upravljanja zaštićenim prirodnim područjima.

Učesnici su prvi dan obišli područje Spomenika prirode “Vrelo Bosne”, a sutradan, 20. oktobra, posjetili su i područje Zaštićenog pejzaža “Bijambare” gdje su im predstavnici Ustanove prezentirali način finansiranja kao i ciljeve zbog kojih je Ustanova osnovana.

Pored predstavnika Ustanove, prezentaciji je prisustvovao i pomoćnik ministra za zaštitu okoliša iz resornog ministarstva koji se osvrnuo na pozitivne pravne akte po kojima Ustanova upravlja.

Povezane objave