Dugoročna zaštita biološke raznolikosti

by Mustafa Zvizdić
3,9K views

U organizaciji Centra za energiju, okoliš i resurse (CENER 21), 29. i 30. novembra u Sarajevu održana je radionica na kojoj su, među ostalim, učestvovali i predstavnici KJU za zaštićena prirodna područja. Radionica je održana u okviru projekta „DINALPCONNECT“ koji treba poboljšati ekološku povezanost Alpi i Dinarida s ciljem omogućavanja dugoročne zaštite biološke raznolikosti.

Projekat se realizuje u okviru Drugog poziva INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne saradnje (ADRION) 2014-2020, koji uključuje Evropski fond za regionalni razvoj (ERDF) i Instrument predpristupne pomoći (IPA). Poljoprivredni institut Slovenije (AIS) je vodeći partner projekta uz jedanaest projektnih partnera iz sedam zemalja, a kao jedan od partnera iz Bosne i Hercegovine je Centar za energiju, okoliš i resurse (CENER 21).

Drugog dana radionice učesnici obišli su Zaštićeni pejzaž “Bijambare” gdje su ih uposlenice Ustanove upoznale s prirodnim vrijednostima ovog područja te karakteristikama i načinom upravljanja ostalim zaštićenim područjima Kantona Sarajevo.

Povezane objave