Studijsko putovanje u okviru projekta “Održivost zaštićenih područja – SPA”

by Mustafa Zvizdić
280 views

U periodu od 12. do 16. septembra uposlenici KJU za zaštićena prirodna područja su učestvovali na studijskom putovanju u Sloveniju i Austriju, u sklopu projekta „Održivost zaštićenih područja – SPA“ koji finansira United Nations Development Programme (UNDP)  i Global Environment Facility (GEF). Program studijskog putovanja bio je baziran oko niza tematskih oblasti uključujući finansiranje zaštićenih područja Evrope, inovativne finansijske mehanizme zaštite prirode, razmatranje potencijala za implemetnaciju predstavljenih rješenja u upravljanju zaštićenim područjima BiH, promociju poslovnih prilika i finansijskog potencijala zaštićenih područja, definisanje turističkih paketa zaštićenih područja i jačanje ljudskih kapaciteta u sektoru turizma, promocije, finansijskog upravljanja i umrežavanja.

Tokom posjete učesnici su imali priliku da se informišu o načinu upravljanja zaštićenim područjima u zemljama okruženja (Hrvatska, Slovenija, Austrija) s posebnim osvrtom na inovativne finansijske mehanizme i strategije poslovnog planiranja zaštite prirode.

Iskustva i naučene lekcije zaštićenih područja o ovim temama su prezentovali predstavnici Parka prirode „Dobratch“, Villach (Austrija), Nacionalnog parka „Kalkalpen“ (Austrija), Zaštićenih područja Virovitičko-podravske županije (Hrvatska), Nacionalnog parka „Triglav“ (Slovenija) i Parka prirode „Sečoveljske soline“ (Slovenija).

Povezane objave