Regionalnom saradnjom do održivih zaštićenih područja

by Mustafa Zvizdić
676 views

U organizaciji WWF-a i Parkova Dinarida, od 31. maja do 2. juna, u hotelu „Hills“ na Ilidži, održana je 6. međunarodna konferencija Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida i regionalna konferencija organizacija civilnog društva   pod nazivom „Regionalnom saradnjom do održivih zaštićenih područja“, na kojoj su učestvovali, među ostalim, i predstavnici KJU za zaštićena prirodna područja.

Konferencija je okupila je više od 150 učesnika iz zemalja regiona koji su kroz diskusije, prezentacije i radionice obradili temu pomenute regionalne saradnje i njenog značaja. Na konferenciji je raspravljano, između ostalog, i o doprinosu zaštićenih područja dostizanju globalnih i EU ciljeva u očuvanju biodiverziteta i implementaciji nacionalnih strategija adaptacija na klimatske promjene, novim razvojnim inicijativama u mreži Parkova Dinarida, održivom finansiranju zaštićenih područja, mehanizmima za jačanje saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica itd.

Trećeg dana konferencije učesnici su posjetili područje Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ i upoznali se s njegovim prirodnim vrijednostima, specifičnostima i organizacijom upravljanja.

Povezane objave