Partneri Eco Karst projekta posjetili Nacionalni park “Kalkalpen” u Austriji

by ZPPKS_Elma
177 views

Predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Ilijaš i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, kao donosioci odluka u pilot-području Bijambare, posjetili su u periodu od 24. do 27. septembra 2017. godine Nacionalni park „Kalkalpen“ u Austriji gdje su imali priliku vidjeti metode upravljanja i razvoja probiodiverzitetskog poslovanja na ovom području.
Trodnevno studijsko putovanje je koncipirano na način da se upoznaju ključni ciljevi i napori Nacionalnog parka „Kalkalpen“. Učesnici su se upoznali s načinom upravljanja planinskim pašnjacima, lokalnim proizvođačima i njihovim proizvodima, te im je organizovana šetnja edukativnom i historijskom stazom dolinom Bodinggraben. U ovoj regiji se nalazi i sjedište Austrijskih federalnih šuma, čiji su predstavnici podijelili svoje iskustva u upravljanju šumama u širem području nacionalnog parka .
Jedan od ciljeva nacionalnog parka je zadržavanje mladih u regiji Kalkalpen. U svrhu toga donosioci odluka ove regije su razvili poseban program za mlade u kojem ih potiču na razvoj probiodiverzitetskog poduzetništva. Tokom zadnjeg dana ove studijske posjete najuspješnije ideje su predstavljene učesnicima putovanja.
Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja je partner u implementaciji aktivnosti predviđenih projektom Eco Karst zajedno sa 15 partnerskih organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Rumunije. U sklopu ovog projekta kao jedna od aktivnosti provedena u cilju jačanja znanja i praksi u oblasti upravljanja i razvoja probiodiverzitetskih poslova je i provedba studijskog putovanja za ključne aktere u pilot-područjima koji sudjeluju u projektu Eco Karst.
Projekt “Eco Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja u kršu – pokretačka snaga lokalnog razvoja” temelji se na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područja kao faktora održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema i potencijala zelene ekonomije. Projekt Eco Karst uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje imaju zajedničke karakteristike i slične probleme. Bosna i Hercegovina na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažem „Bijambare“.
Projekt Eco Karst se implementira u okviru Interreg – Dunavskog transnacionalnog programa koji je kofinansiran sredstvima Evropske unije (ERDF, IPA, ENI).

Povezane objave