Održana uvodna radionica u rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice

by ZPPKS_Elma
167 views

Od 1. do 3. juna 2011. godine u rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice održana je prva radionica u okviru projekta “Zeleni se menadžment zaštićenih područja u prekograničnoj regiji Srbije i Bosne i Hercegovine”, a u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Srbije i BiH.
Ovaj projekat, koji je finansiran od Delegacije Evropske unije, realizuju Fondacija lokalne demokratije Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo iz BiH, kao i Pokret gorana Sremske Mitrovice i Institut za zaštitu prirode Srbije iz Srbije.
Prekogranično programsko područje obuhvata 5 zaštićenih područja u BiH i 19 u Srbiji. U BiH su to područja: SP Vrelo Bosne, SP Skakavac, ZP Bijambare, Prokoško jezero i Nacionalni park Sutjeska. Budući da sa prva tri zaštićena područja upravlja KJU za zaštićena prirodna područja, predstavnici ove ustanove su učestvovali u radionici.
Radionica je organizovana s ciljem predstavljanja planiranih projektnih aktivnosti, kao i rezultata analize trenutnog stanja zaštite prirode, upravljanja zaštićenim područjima i razvoja eko-turizma u prekograničnom regionu Srbija – BiH. Posebna pažnja je posvećena postojećim i potencijalnim ulogama nevladinog sektora u procesu lokalnog održivog ekonomskog razvoja, kao i ulozi menadžera koji upravljaju zaštićenim područjima.

Povezane objave