Održana regionalna konferencija Via Dinarice u Sarajevu

by ZPPKS_Elma
129 views

U organizaciji UNDP-a, 11. decembra 2017. godine, na Međunarodni dan planina, u hotelu „Sarajevo“, u Sarajevu, održana je konferencija Via Dinarice, na kojoj su, između ostalih, učestvovali i predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Riječi dobrodošlice svim prisutnim uputili su Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, te Andrew Boegel, direktor ekonomskog ureda USAID misije u Bosni i Hercegovini.
Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta Via Dinarica, učesnici su podijelili svoja iskustva i ukazali na moguće pravce djelovanja i problematiku s kojom bi se u budućnosti mogli susresti. Projekat Via Dinarica je uspio privući zahtjevne ljubitelje turizma u prirodi, a značajan prostor su mu posvetili časopisi Nacional Geographic, The Guardian, Lonely Planet itd.
Via Dinarica je inicijativa USAID-a i UNDP-a u Bosni i Hercegovini, a realizuje se u saradnji s partnerskim institucijama – Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske. Cilj Via Dinarice je da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti u Bosni i Hercegovini kroz afirmaciju Via Dinarice kao jedinstvene regionalne turističke destinacije zemalja dinarskog luka.

Povezane objave