Ankete posjetilaca zaštićenih područja Kantona Sarajevo

by ZPPKS_Elma
226 views

Posljednjih nekoliko godina broj posjetilaca u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo u stalnom je porastu. Rezultat tog procesa je sve veći pritisak na zaštićena područja. Radi bolje organizacije posjeta na tri zaštićena područja, kojima upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, u okviru podrške UNEP-a / Portfelja GEF, izrađuju se planovi upravljanja posjetiocima za Spomenik prirode “Vrelo Bosne”, Zaštićeni pejzaž “Bijambare” i Zaštićeni pejzaž “Trebević”.
Cilj pripreme planova upravljanja posjetiocima je usklađivanje posjete sa zaštitom vrijednosti pojedinih područja u cilju povećanja zadovoljstva posjetilaca i smanjenja negativnih uticaja koji proizilaze iz pretjerane posjete zaštićenom području. Trenutno je projekt u fazi analize ključnih informacija vezanih za posjećivanje pojedinih zaštićenih područja. U tu svrhu želimo imati sugestije i mišljenja posjetilaca. Na žalost, situacija s virusom COVID-19 nas je spriječila da njihove utiske skupimo na terenu. Iz tog razloga smo odlučili da vas zamolimo da ispunite upitnik i ocijenite različite aspekte posjećivanja pojedinih područja. Time možete iskazati svoja očekivanja i zadovoljstvo, te dati kritike i pohvale o posjeti pojedinog zaštićenog područja. Vaše odgovore ćemo koristiti kod pripreme plana upravljanja posjetiocima. Molimo da pozovete i vaše prijatelje da popune anketu kako bismo skupili što više relevantnih informacija.
Hvala na saradnji!
Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, UNEP/ Portfelj GEF-a i izrađivači plana
Ankete su dostupne na stranicama:
ZP Bijambare: https://zavita.si/anketa/a/41
ZP Trebević: https://zavita.si/anketa/a/42
SP Vrelo Bosne: https://zavita.si/anketa/a/36

Povezane objave