U Sarajevu održan peti sastanak partnera u projektu “Eco Karst”

by ZPPKS_Elma
206 views

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, u okviru projekta „Eco Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“, od 4. do 7. marta 2019. godine, u hotelu „Bosnia“, u Sarajevu, održan je peti sastanak projektnih partnera iz devet zemalja.
Cilj ovog projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju i održivoj upotrebi kraških ekosistema u slivu Dunava i Dinarida, podižući i identifikujući svijest o ekosistemskim uslugama kroz povećanje broja probiodiverzitetskih poduzetnika. Među šesnaest projektnih partnera nalazi se i KJU za zaštićena prirodna područja sa svojim pilot-područjem – Zaštićenim pejzažem „Bijambare“. Učesnici su posjetili zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i tom prilikom se upoznali s načinom upravljanja, specifičnostima i problematikom s kojom se susreću uposlenici Ustanove.
Tokom sastanka organizovano je više radionica gdje su učesnici razmjenjivali znanja i prakse u izradi akcionih planova koji u sebi imaju integrisane principe zaštite životne sredine.
Najvažniji fokus ovog projekta je, prije svega, na pronalaženju novih mogućnosti i inovativnih rješenja za razvoj malog preduzetništva unutar sedam zaštićenih područja – sedam zaštićenih parkova u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Rumuniji. Dosadašnji dvogodišnji rad na projektu nedvosmisleno pokazuje i dokazuje da su mogućnosti razvoja malog preduzetništva – uz istovremenu zaštitu prirode i povećanja bioraznolikosti – velike i ostvarive. Zato je razmjena iskustava i novih saznanja na različitim područjima – turizmu, šumarstvu, poljoprivredi, pčelarstvu itd. – od izuzetne važnosti za budućnost razvoja zaštićenih područja u svim državama koje u projektu učestvuju. Projekat završava u junu 2019. godine konferencijom u Sloveniji.

Povezane objave