Dani upravljača zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini

by Mustafa Zvizdić
537 views

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja je od 17. do 19. oktobra, u hotelu „Vučko“ na Jahorini, učestvovala na  skupu „Dani upravljača 2023.“ u organizaciji UNDP-ovog projekta „Održivost zaštićenih područja u BiH“ (SPA) kojeg finansira Globalni fond za okoliš (GEF) i USAID-ov projekat „Razvoj održivog turizma uBosni i Hercegovini“.

Dani upravljača imaju za cilj povezivanje upravljača zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini kako bi se uspostavila saradnja, razmijenila iskustva i identifikovali budući pravci razvoja.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je adaptacija zaštićenih područja na klimatske promjene, te su upravljači zaštićenih područja imali priliku da budu panelisti i  iznesu izazove i šanse sa kojima se zaštićena područja susreću kad su u pitanju klimatske promjene. Također, diskutovano je i o  finansijskim mehanizma za rješavanje šteta u slučaju prirodnih nepogoda nastalih kao posljedica sve vidljivijih klimatskih promjena.  

Upravljači zaštićenih područja su imali priliku i da razmijene informacije i upoznaju se s dokumentima koji su od značaja za zaštićena područja, a koji su usvojeni na vladama Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta, kao i na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u 2022. godini.

Povezane objave