Zaštita i očuvanje šišmiša u Bosni i Hercegovini

by Mustafa Zvizdić
1,3K views

U prostorijama BZK „Preporod“ u Sarajevu, 4. aprila održan je okrugli sto posvećen zaštiti šišmiša u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovali i predstavnici KJU za zaštićena prirodna područja. Ovaj događaj je realizovan u okviru projekta „Monitoring i zaštita šišmiša u Bosni i Hercegovini“ koji zajednički provode UG „Fojničani“, Centar za krš i speleologiju i Sportski  i naučnoistraživački klub „Atom“ iz Zavidovića.

Cilj okruglog stola je bio okupljanje svih relevantnih aktera zainteresovanih za zaštitu šišmiša i njihovih staništa u BiH, takođe i stvaranje platforme za razmjenu informacija, ideja i iskustava te identifikacija konkretnih koraka koji će doprinijeti očuvanju ovih važnih životinja. Na ovom događaju mogla su se čuti stručna izlaganja i prezentacije o trenutnom stanju populacije šišmiša i njihovih staništa u Bosni i Hercegovini. Otvorena je i rasprava o mogućim mjerama za zaštitu i očuvanje šišmiša, uključujući zakonodavne inicijative, edukaciju javnosti i saradnju s lokalnim zajednicama.

Impozantan je podatak da samo Škocjanske jame imaju veći broj evidentiranih šišmiša na području bivše Jugoslavije. Prema posljednjem monitoringu, na prostoru Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ zabilježene su 24 vrste šišmiša.

Povezane objave