Upozorenje pravnim i fizičkim licima na povećanu opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru

by Mustafa Zvizdić
1,3K views

S obzirom da se u narednom vremenskom periodu prema prognozama Federalnog meteorološkog zavoda na području Kantona Sarajevo očekuju izrazito visoke temperature, jer je izdato narandžasto upozorenje, uslijed čega je izrazito povećana opasnost od nastanka i širenja požara na otvorenom prostoru, iz Kantonalne uprave civilne zaštite upozoravaju sva pravna i fizička lica da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i slično.

Posebno podsjećaju pravna i fizička lica na sljedeće:

– da su lica koja su izvršila spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužna mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti,

– da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, te

– ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizovano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce.

Shodno preporuci Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, apeluju da se sve zakazane manifestacije, koje u svom programu imaju upotrebu pirotehničkih sredstava i vatrometa, održe bez upotrebe istih.

Naglašavaju i kako je u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno odmah o tome obavijestiti vatrogasce na telefonski broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na 122.

Napominju pravna i fizička lica da su, ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10 i 42/11) predviđene sankcije (kazne zatvora i novčane kazne).

Na kraju, također apeluju na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike, kao i pravna lica da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer njihova mala nepažnja može imati velike posljedice.

Povezane objave