Otvoren sajam “Zlatne boje” na Bijambarama

by ZPPKS_Elma
195 views

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, 16. avgusta 2018. godine na Bijambarama je, uz prisustvo brojnih posjetilaca, otvoren Sajam proizvoda lokalne zajednice pod nazivom „Zlatne boje“.
Sajam će biti otvoren do 16. septembra i za to vrijeme posjetioci će moći razgledati i kupiti prehrambene proizvode iz ovog kraja poput meda, čajeva, sokova, džemova, pekmeza, kompota, heljdinog brašna, domaće tjestenine itd. Izlagači su Udruženje žena „Ruža“ iz Srednjeg i Udruženje pčelara Ilijaš.
Saradnja s lokalnom zajednicom i njeno uključivanje u rad zaštićenih područja je jedan od najvažnijih zadataka Ustanove. Nema uspješnog upravljanja zaštićenim područjem bez aktivne i zainteresovane lokalne zajednice, a ovakve aktivnosti predstavljaju odličan način da se lokalno stanovništvo pokrene i u tom području prepozna ekonomski i svaki drugi interes pa ga počne doživljavati kao svoju kuću. Praksa upravljanja zaštićenim područjima stavlja lokalnu zajednicu na najviše mjesto, nevezano za region u kojem se nalazi. Pozitivnih primjera ima dosta, a KJU za zaštićena prirodna područja je odavno prihvatila globalne trendove. Sajam „Zlatne boje“ još jednom je istaknuo njeno opredjeljenje.
Sajam je održan i u okviru međunarodnog projekta Intereg dunavske mreže „Eko Karst“ koji se implementira uz podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i nevladine organizacije „Cener 21“.

Povezane objave