Obilježen Dan planete Zemlje na Vrelu Bosne

by ZPPKS_Elma
184 views

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, 22. aprila 2013. godine, na Vrelu Bosne, obilježen je Dan planete Zemlje.
Projekat obilježavanja značajnih ekoloških datuma, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, realizuje se već treću godinu zaredom i ima za cilj jačanje svijesti o važnosti i značaju očuvanja prirodnih vrijednosti kod mlađe populacije. Projekat je istovremeno zabavnog i edukativnog karaktera i privukao je veliku medijsku pozornost.
Za Dan planete Zemlje bogat i raznovrstan program izveli su učenici Druge osnovne škole iz Hrasnice, Sedme osnovne škole iz Blažuja i Osnovne škole „Amer Ćenanović“ iz Butmira. Recitali, igrokazi, pjevačke i plesne numere imale su za cilj da ukažu na jedinstvenost planete i njenih bogatstava, kao i njenu ugroženost zbog ljudskog nemara. Kroz vrlo inventivne tačke, kao što je npr. parodija ekoloških vijesti iz daleke budućnosti učenika Druge osnovne škole, prikazane su sve mogućnosti dokle nas može odvesti vlastita bahatost i odsustvo sluha za prirodu i njene potrebe. Program je završen upečatljivom „Molitvom šume“ učenika Sedme osnovne škole.
Entuzijazam učenika i njihova posvećenost realizaciji obilježavanja značajnih ekoloških datuma u potpunosti opravdavaju postojanje ovakvog i sličnih projekata, koje će Ustanova učiniti još sadržajnijim i masovnijim.

Povezane objave