Biciklijada na Vrelu Bosne

by Mustafa Zvizdić
1,3K views

U sklopu obilježavanja Evropskog dana bez automobila, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja organizovala je 22. septembra biciklijadu na Vrelu Bosne na kojoj je učestvovalo više od trista učenika ilidžanskih osnovnih i srednjih škola te Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva. Start biciklijade je bio na početku Velike aleje na parkingu kod fijakerskog stajališta, a učenici su vozili do Stojčevca i nazad uz policijsko i medicinsko obezbjeđenje.

Biciklijada je organizovana u okviru projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama koji Ustanova realizuje već dvanaestu godinu zaredom i kroz koji je prošlo više od 10.000 učenika. Sponzori manifestacije su bili kompanija “Cocta” sa svojim proizvodima te “Sarajevska pivara” s vodom “Lejla”.

Učešćem u ovakvim manifestacijama učenici se istovremeno i edukuju o važnosti zaštite prirodnih vrijednosti, informišu o zaštićenim područjima te aktivno  uključuju u njihovu problematiku. Može se reći da je biciklijada na Vrelu Bosne postala tradicija  i sa svojim globalnim porukama je značajna ne samo za ilidžansku opštinu već i mnogo šire

Povezane objave