Zaštita i posmatranje ptica u zaštićenim područjima

by ZPPKS_Elma
236 views

U organizaciji Ornitološkog društva „Naše ptice“ iz Sarajeva, u saradnji s Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja, od 10. do 13. oktobra u Sarajevu održan je 8. ornitofestival. Tema je bila „Zaštita ptica i birdwatching u zaštićenim područjima“, a učestvovali su ornitolozi iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Na festivalu su između ostalog predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja ornitofaune četiri zaštićena područja Kantona Sarajevo (Vrelo Bosne, Skakavac, Trebević, Bijambare). Na ovim područjima je zabilježeno 150 vrsta što je 43,60% zabilježene ornitofaune u Bosni i Hercegovini. Prikupljeni podaci ukazuju da spomenuta područja imaju značajan ornitološki potencijal koji bi pored praćenja stanja i zaštite vrsta i staništa, uključivali i edukativne i turističke aktivnosti.
Učesnici su obišli zaštićena područja Kantona Sarajevo gdje su ih stručni saradnici Ustanove upoznali s prirodnim i kulturno-historijskim vrijednostima, načinom i stepenom zaštite te organizacijom različitih aktivnosti na tim područjima.

Povezane objave