Oprez s biljkama koje nedovoljno ili nimalo poznajete

by ZPPKS_Elma
247 views

U šumama rastu i biljne vrste koje su otrovne. Dijelovi nekih biljaka, najčešće plodovi, otrovni su! Većina njih ima oštar, gorak ili odbojan okus. Međutim, ima i onih koji ga nemaju i ti su najopasniji (npr. velebilje, kozlac i bljušt).
Dobro je poznavati korisne i jestive plodove, ali još i više je potrebno poznavati otrovne i nejestive plodove prirode s obzirom da oni mogu ugroziti zdravlje i život. Otrovnost plodova povezana je s prisustvom alkaloida, saponozida, antrakinona i drugih tvari. Trovanje svakom biljkom ima specifične simptome, koji se ne javljaju kod ostalih biljaka. Kod većine trovanja javljaju se mučnina, povraćanje i proljevi. Prva stvar koja se preporučuje je ne gubiti vrijeme analizom o kojoj se biljci radi, već odmah izazvati povraćanje, olakšati ga pijenjem jedne do dvije čaše mlake i zasoljene vode. Sljedeći korak je ispiranje želuca, što se obavlja u zdravstvenoj ustanovi.
Stoga upozoravamo posjetioce zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo da budu oprezni s biljkama koje nedovoljno ili nimalo poznaju.

Povezane objave