Mreže škola na Vrelu Bosne

by ZPPKS_Elma
205 views

U organizaciji WWF-a i „Parkova Dinarida“, u saradnji s Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja, od 22. do 25. oktobra 2018. godine, na području Spomenika prirode „Vrelo Bosne“, održan je treći trening u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“. Na treningu su bili predstavnici Nacionalnog parka „Lovćen“ i Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“ iz Crne Gore, Parka prirode „Stara planina“, Specijalnog rezervata prirode „Obedska bara“ i Nacionalnog parka „Đerdap“ iz Srbije, zatim Parka prirode „Hutovo blato“ i KJU za zaštićena prirodna područja iz Bosne i Hercegovine, te nastavnici iz škola koje gravitiraju ovim područjima.
Na treningu je održana prezentacija Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Učesnici su se upoznali s njenim područjima i načinom upravljanja, specifičnostima i problematikom s kojom se susreće. Takođe su na treningu pokazane raznovrsne didaktičke metode za timski rad, učenje u prirodi kroz igru, primjenjivo za nastavnike biologije i geografije. Mreže škola u zaštićenim područjima su dobile svoje završne konture, dogovorena je konkretna saradnja u narednom periodu.
Na kraju treninga učesnici su obišli kompletno područje Spomenika prirode „Vrelo Bosne“, vidjeli prirodne i kulturno-historijske vrijednosti, njihov jedinstveni spoj i prožimanje.

Povezane objave