Alpski dugouhi šišmiš ponovo pronađen u Bosni i Hercegovini nakon 1924. godine

by ZPPKS_Elma
107 views

U toku je zimski monitoring šišmiša koji Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja realizuje u saradnji s Centrom za krš i speleologiju iz Sarajeva. Utvrđeno je da se zimi u Srednjoj bijambarskoj pećini hibernira 7 vrsta šišmiša što predstavlja veliku raznovrsnost za jednu pećinu. Pored toga što je definitivno potvrđeno prisustvo maloh mišouhog šišmiša Myotis blithii, najzanimljivije otkriće je prisustvo alpskog dugouhog šišmiša Plecotus macrobullaris, šišmiša koji je zadnji put primijećen u Bosni i Hercegovini 1924. godine kod Donjeg Vakufa.
Programom rada Ustanove planiran je monitoring slijepih miševa u bijambarskim pećinama i na cijelom zaštićenom području Bijambara. Cilj monitoringa je da se ustanovi broj vrsta slijepih miševa i poveća javna svijest o vrijednosti i potrebi zaštite ovih životinja.
Šišmiši su jedini sisari koji su razvili sposobnost letenja, hrane se mušicama, moljcima i drugim insektima, neke vrste oprašuju sjeme biljaka te predstavljaju vrstu koja je među najboljim prirodnim indikatorima zdravlja našeg okoliša. Zato je važno pratiti stanje njihove populacije i ustanoviti koje sve vrste šišmiša naseljavaju područje tokom cijele godine.
Monitoring će se nastaviti i u proljetnim mjesecima.

Povezane objave