You are here

Početak » Aktuelno

Novosti

14.10.2021

U organizaciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, 11. i 12. oktobra, u multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo, predstavljeni su nacrti planovi upravljanja posjetiocima zaštićenih područja Trebevića, Vrela Bosne i Bijambara.


11.10.2021

U prostorijama Ustanove, 5. oktobra je ispred organizatora trke Amir Bašić, predsjednik Planinarskog društva „Skakavac“, uručio zahvalnicu Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja za nesebičnu pomoć u realizaciji projekta „Skakavac trail 2021“. Zahvalnicu je ispred Ustanove primio direktor Asad Jelešković.


01.10.2021

U prostorijama Srednje škole za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu 29. septembra 2021. godine potpisan je Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza potpisnika radi realizacije partnerskog projekta praktične nastave učenika.


24.09.2021

Na području Spomenika prirode „Vrelo Bosne“ u toku je čišćenje vodotokova i jezera, uređenje zelenih površina i šetnica, okopavanje ukrasnog grmlja te orezivanje stabala. Redovno se održava higijena cijelog prostora. Takođe se farba postojeći parkovski mobilijar (klupe, korpe i dr.) i postavljaju nove antistresne gumene podloge na dječijem igralištu.


23.09.2021

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, 22. septembra 2021. godine na Vrelu Bosne obilježen je Evropski dan bez automobila. Uz prisustvo brojnih medija, učenici Treće osnovne škole s Ilidže izveli su pokaznu vožnju biciklima i demonstrirali svoje biciklističko umijeće. Predstavljena je vožnja s raznoraznim preprekama na nekoliko vrsta terena.


20.09.2021

Od 13. do 16. septembra 2021. godine u Baru održana je V međunarodna konferencija Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida, čija je članica i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.


15.09.2021

Zaštićeno područje Bijambara posjetila je 14. septembra delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata predvođena nj.e. dr. Abdul Azizom bin Ali Al-Nuaimijem, vladinim savjetnikom za zaštitu životne sredine i okoliša, međunarodno poznatim kao „Greensheikh“.


06.09.2021

Na zaštićenom području Skakavca 4. i 5. septembra 2021. godine održan je tradicionalni 5. Skakavac trail. Organizator je Planinarsko društvo „Skakavac“, a među partnerima manifestacije bila je Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja koja je pružila neophodnu tehničku pomoć.


17.08.2021

Zaštićeno područje Bijambara predstavlja idealno mjesto za bijeg od velikih vrućina i svakodnevnog stresa. Bilo da dolazi radnim danom ili vikendom, posjetilac dobija traženu oazu spokoja uz brojne sadržaje poput pećina, nekropole stećaka, multifunkcionalnog igrališta, restorana, koji njegov boravak čine još ugodnijim i sadržajnijim.


05.08.2021

Na području Zaštićenog pejzaža „Bentbaša“ u toku je postavljanje LED rasvjete. Rasvjeta se postavlja od Darive - od tzv. alpinističke stijene do Kozije ćuprije, na dionici dugoj 1.500 metara. Ova dionica do sada nije imala javnu rasvjetu. Predviđena je izgradnja 58 stubova.


Stranice