Saopštenje za javnost

by Mustafa Zvizdić
273 views

S obzirom na veliki broj upita od strane medija, turističkih agencija i posjetitelja zaštićenih područja, smatramo da trebamo dati dodatna pojašnjenja javnosti kada je u pitanju novi cjenovnik usluga na zaštićenim područjima.

Budući da se radi o područjima koja su zaštićena, cijene su i dalje više nego simbolične. Za područje Spomenika prirode “Vrelo Bosne” ulaz u nukleus se naplaćuje dok su ulasci na Stojčevac, Veliku aleju, Rimski most i druge lokalitete besplatni, a takođe se i u njihovo uređenje ulaže novac. Ustanova upravlja sa još tri zaštićena područja u Kantonu Sarajevo gdje se još uvijek nisu stvorili uvjeti za naplatu turističkih usluga. Stanovništvo općine kojoj administrativno pripada zaštićeno područje spada u kategoriju povlaštenih kao vid saradnje lokalne zajednice i zaštićenog područja budući da po određenim sporazumima općina izdvaja određena sredstva za razvoj područja.Takođe novac od naplate ulaže se u razvoj svih pet područja prema planovima upravljanja, te se na ovaj način sprečava negativan pritisak na prirodu.

Ustanova kao upravitelj zaštićenih prirodnih područja prati prakse zaštićenih područja u regionu, te preporuke struke u cilju zaštite prirode.Nadamo se da će naši posjetioci imati razumijevanja te uživati u prirodi zaštićenih prostora što i jeste centralni turistički motiv svih područja.

Povezane objave